Logo
Logo

Når der opstår konflikter, hvor hunde er indblandet, er det ofte personen i den anden ende af snoren, der er problemet.

Det mener Den Danske Dyrlægeforening, der har taget initiativ til et debatmøde om hundeejeres adfærd i det offentligtrum.

1. Har ikke styr på hunden, når den løber løs.

- Det er ikke noget, som ejerne gør i ond tro. De kan bare kun se det gode og søde i deres egen hund og glemmer derfor, at der findes både mennesker og hunde, der ikke bryder sig om, når en fremmed hund kommer løbende imod dem, siger dyrlæge Karina Ryborg.

Eksperter: Vi behandler vores hunde som vores små børn

Særligt hvis en anden hund er i snor, skal man sikre sig, at det er i orden at lade sin hund løbe hen til den. Det kan jo være, at der er en grund til, at den er i snor, siger Vibeke Knudsen, kommunikationskonsulent i Dansk Kennel Klub.

De opfordrer begge til, at hundeejere har deres hund i snor, medmindre man har fuldstændig styr på hunden, og den kommer første gang, man kalder.

2. Glemmer den løbende træning.

Det er vigtigt at blive ved med at træne hundens lydighed hele vejen gennem dens liv. Det behøver dog ikke betyde, at man skal gå til kursus eller træne på en træningsplads.

- Noget, mange hundeejere godt kunne blive bedre til, er at lave ting med deres hunde, mens de går ture med dem - i stedet for at gå og kigge ned i deres mobiler. På den måde kan du lege lydigheden ind. Du lærer at forstå hundens sprog, og den lærer at forstå dit, siger Vibeke Knudsen.

3. Glemmer at tænke sig om, når de anskaffer sig en hund.

Det er vigtigt at tænke sig godt og grundigt om, når man vælger hund. Og man skal både tage stilling til, om man har tid til en hund, og derefter hvilke type det så skal være.

Det er ifølge Vibeke Knudsen og Karina Ryborg et problem, når folk glemmer at se på andet end udseende. Det er vigtigere at se på deres aktivitetsniveau. Man må se på, hvad man har af tid og så finde en hund, der kan matche de.

- Det er jo også klart, at en understimuleret hund er endnu mere oppe at køre, når man så endelig er ude med den, og derfor måske sværere at styre, siger hun.

4. Tager hundens eget legetøj med i parken.

En anden ting, flere hundeejere er slemme til, er at tage hundens eget legetøj med hen på fritløbs områder.

Ifølge Vibeke Knudsen er det en åbenlys anledning til konflikt.

- Det er lige som med små børn: "Det er min brandbil, den skal du ikke tage fra mig". Hvis legetøjet skal med ud, skal det være et sted, hvor hunden kan være alene med det, så den ikke skal forsvare over for andre hunde, siger hun.

5. Samler ikke op efter hunden.

Vi kender den alle. Lorten der ligger der varm og dampende og klar til at klistre sig fast på undersiden af vores sko.

Det er et problem, at mange ikke samler op efter deres hund.

De små lugtende efterladenskaber er ikke kun ulækre, men faktisk også problematiske af hygiejnemæssige grunde, forklarer Karina Ryborg. For de kan være med til at overføre sygdomme fra en hund til en anden, hvis man lader dem ligge.

Bricksite logo| MADE FOR FREE WITH

BRICKSITE